Planificarea traseelor cu Moovit

De ceva vreme am început să mă mișc în București folosind mai mult transportul în comun în defavoarea mașinii personale, în special pentru drumurile în zona centrală, atunci când nu am de cărat chestii grele. Fac mai multă mișcare și asta îmi prinde bine, și am scăpat și de stresul găsirii unui loc de parcare. În plus am și o mică satisfacție legată de reducerea consumului de benzină, respectiv de a scoate cât mai puțini bani din buzunar sub forma de accize.
Odată cu această schimbare m-am lovit de o mică problemă legată de dificultatea utilizării transportului în comun din București. Dacă la metrou lucrurile sunt relativ simple, transportul de suprafață este într-o dezordine totală, traseele nu sunt niciodată optime, numerotarea liniilor nu are uneori nicio logică.
Ei bine, în toată degringolada asta există o aplicație de mobil ce face ca lucrurile să devină dintr-odată simple: Moovit.
Considerată cea mai bună aplicație de tranzit local din lume, Moovit poate fi considerat echivalentul lui Waze pentru pietoni. Astfel, Moovit integrează informațiile primite de la operatorii de transport în comun, cele furnizate de către autoritățile locale precum și datele colectate de la utilizatorii aplicației, aceste informații fiind apoi utilizate pentru a calcula cel mai bun traseu, precum și pentru a estima timpul călătoriei.
Moovit este disponibil gratuit atât pentru utilizatorii de mobile cu Android cât și pentru fanii Apple, și există de asemenea posibilitatea planificării traseelor pe PC. Atât pe mobil cât și pe PC interfața poate fi configurată și în limba română.
În ceea ce privește traficul, am descoperit că în București ”știe” nu doar traseele RATB și cele de metrou, dar și unele linii preorășenești. În ceea ce privește calculul traseelor, au fost situații când Moovit mi-a găsit niște rute aparent surprinzătoare, dar care s-au dovedit mult mai rapide decât traseul pe care l-aș fi ales fără să am aplicația.
Un mare plus pentru harta pe mobil, stațiile sunt indicate corect pe hartă, inclusiv în zone precum Gara de Nord, unde există mai multe stații ce poartă același nume, pe toate părțile gării. De fiecare dată Moovit m-a trimis la stația corectă, fără să bâjbâi. As zice că e o aplicație ideală pentru cei ce vin cu treburi prin București și nu cunosc bine orașul.
O chestie care nu mi-a plăcut e legată de notificările privind coborârea din mijloacele de transport. Se poate seta o notificare cu una sau două opriri înainte, dar notificarea e sub formă de vibrație. Uneori nici nu o simți. Mi-ar fi plăcut să o pot configura să se audă și în căști, să pot asculta muzică pe durata călătoriei fără să trebuiască să mă uit din când în când la mobil.
În ceea ce privește provincia, încă nu am testat Moovit și în alte orașe, dar am văzut în aplicație că în prezent sunt acoperite alte 22 de orașe.
În afara țării lucrurile stau și mai bine la capitolul acoperire. În Veneția, spre exemple, mi-a calculat trasee folosind liniile locale de vaporetto, mult mai ieftine în comparație cu gondolele și taxi-urile. Singura ”bilă neagră” e dată de imposibilitatea de a descărca hărțile offline, deci aplicația va genera destul demult trafic de date. Mare atenție deci în țările unde traficul de date în roaming este scump (în special în afara UE).

Acest continut a fost blocat. Acceptati cookies pentru a vizualiza continutul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here