Mussels by RitaE / Pixabay.com
Mussels by RitaE / Pixabay.com

Săptămâna viitoare urmează să apară ghidul Gault&Millau Romania, un nou ghid gastronomic ce își propune explorarea artei culinare locale. Fondat în 1965 de către doi critici de restaurante, Henri Gault și Christian Millau, ghidul a evaluat într-o primă fază restaurante din Franța. În timp au apărut ediții ale acestui ghid pentru țari precum Olanda, Belgia, Luxemburg, Elveția, Germania și Polonia.

În sistemul propus de Gault&Millau restaurantele sunt evaluate pe o scală de la 1 la 20. În general, restaurantele ce obțin sub 10 puncte nu apar în acest ghid. În calculul punctajului cea mai mare pondere o ocupă calitatea mâncării, servirea, prețul și atmosfera localului fiind subiectul unor comentarii separate.

În ediția originală a ghidului niciun restaurant nu primea 20 de puncte, deoarece creatorii ghidului au considerat că perfecțiunea nu poate fi atinsă de către muritori. Între timp condițiile s-au mai relaxat, așa din 2004 găsim două restaurante cu acest punctaj în ghidul francez.

Până la apariția ediției online a ghidului a fost publicat pe pagina de Facebook a  Gault&Millau Romania un clasament al restaurantelor incluse prima ediție a acestui ghid. Deloc surprinzător, Bucureștiul domină în ghid, atât ca și plasare în clasament cât și ca număr de restaurante. Urmează Clujul, Oradea, Sibiul, Brașovul și Timișoara.

De remarcat că evaluatorii ghidului s-au orientat mai mult spre zona de vest a țării. O avea vreo legătură cu existența autostrăzilor?

Iașiul, Constanța și alte orașe mari din zona de est a țării lipsesc din ghid. Se pare că restaurantele din aceste orașe vor fi evaluate în timp și vor fi incluse într-o ediție ulterioară a ghidului.

Un ghid de fine dining

Prima poziție din ghid e ocupată de Maize din București, cu un total de 15 puncte. Nu i-am vizitat până acum (de pus pe lista de lucruri de făcut măcar odată în viață). Prețurile afișate pe site sunt măricele, un pic explicabil prin filozofia aleasă:

Nu facem niciun compromis în privința ingredientelor, de aceea ele vor avea o origine controlată : nu vom lucra cu nimic crescut artificial, sau atins de pesticide, insecticide și alte chimicale. Carnea și brânzeturile au același regim de sănătate/puritate. Peștii de la Maize sunt bio sau de captură. Să vă spunem și că făina pe care o luăm provine de la singura moară pe apă care mai există în România, funcțională din 1870.

Am recunoscut în clasament multe restaurante și braserii pe care le vizitez mai des, dintre care aș aminti Caju și La Samuelle. Am văzut în clasament și restaurante de care știam și pe care încă nu le-am testat, și voi căuta să o fac în viitorul apropiat.

Am remarcat prezența în clasament a Casei Doina și a Lacrimi și Sfinți. E mereu o provocare să scoți la o masă un partener străin care dorește să experimenteze gastronomia locală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here