PublicDomainPictures / Pixabay.com
PublicDomainPictures / Pixabay.com

În timp ce scriam la articolul privind ghidul Gault&Millau România și studiam lista restaurantelor din top, îmi făceam socoteala că vizitez destul de rar unele restaurante din top, și pe altele mai deloc. Deloc surprinzător, în București multe din restaurantele din clasament sunt în zona de nord. Iar eu locuiesc și lucrez în zona de vest.

Ce îmi lipsește cu adevărat e un ghid al crâșmelor de cartier. Acele locații unde se mănâncă bine, se bea un vin bun, și nu îți faci o mega descoperire de cont pentru asta.

Acum câțiva ani am petrecut vreo trei luni în Germania, în Bavaria, în interes de serviciu. Mă cazasem într-un sătuc aflat la vreo 35 de minute de mers cu S-Bahn-ul de centrul München-ului, Pentru că aveam la dispoziție o bucătărie minusculă, și de multe ori ajungeam seara prea obosit ca să mai și gătesc, preferam să mănânc la crâșma din sat, unde mâncau de obicei localnicii. Care crâșmă se putea bate de la egal la egal cu unele bistrouri menționate în ghidul de la noi. Mâncarea era gustoasă. De fiecare dată friptura de vită era făcută exact cât trebuie, nu existau variații de la o zi la alta. Peștele era mereu proaspăt. Berea și vinul erau reci.

Așa ceva mi-aș dori să găsesc și la noi. Un ghid al acelor mici restaurante și bistrouri puțin cunoscute, unde se mănâncă bine. Și care să fie accesibile ca distanță. Să fie la maxim 15 minute de mers pe jos de casă. Să pot bea o bere fără să trebuiască apoi să iau taxiul, pentru ca minunații de la RATB nu mai circulă după ora 23.

Sau un ghid al acelor locații aflate de-a lungul drumurilor naționale de la noi, unde poți mânca fără să te alegi cu o toxiinfecție alimentară. Până acum stația și întrebarea ”colegu’, unde se mănâncă bine pe aici” s-au dovedit salvatoare. Dar asta e o soluție pur românească, o rezolvare autohtonă la o problemă de care s-au lovit toți cei ce cutreieră drumurile patriei.

Și stau și mă întreb: oare cum ar arăta un ghid culinar scris de șoferii de TIR? Cred că ar fi mult mai util decât orice ghid de fine dining. Pentru că sunt mai mari șansele să fii în nu mai știu ce delegație și să cauți ceva de mâncare decât să ai nevoie e de un restaurant exclusivist unde să iei prânzul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here