Acasă De văzut Azuga: în vizită la Pivnițele Rhein

Azuga: în vizită la Pivnițele Rhein

96
0
Pivnitele Rhein - Azuga
Pivnitele Rhein - Azuga

Cu peste 200 de ani în urmă principala rută de legătură dintre Țara Românească și Transilvania urma culoarul Rucăr-Bran, iar Valea Prahovei era o imensă pustietate împădurită. Surse istorice menționează ca o primă așezare permanentă micul schit al Sfântului Nicolae de pe Muntele Molomoț, atestat documentar în anul 1581.

Mai știm că pe la 1750 Hanul „Slonul de piatră” era singura locuinţă omenească de la Sinaia în sus către Predeal, în jurul acestui han dezvoltându-se ulterior orașul Bușteni.

Pe la 1815 apare prima menționare a hanului Căciula Mare, numit și Hanul Între Prahove, în jurul căruia s-a dezvoltat cătunul cu același nume, devenit, mult mai târziu, orașul Azuga.

Un prim început al dezvoltării cătunului Azuga datează din anul 1830 prin înfiinţarea unei Fabrici de Sticlă, Glăjeria lui Aslan. Această fabrică nu a rezistat și s-a închis în scurt timp.

Vor mai trece peste 50 de ani și cătunele Predeal, Azuga, Buşteni şi Poiana Țapului se vor dezlipi de Sinaia pentru a forma împreună o nouă comună sub numele de Predeal. În această perioadă ia avânt dezvoltarea industrială a Azugii, fiind construite fabrica de sticlă (1879),  fabrica de caşcaval (1882), fabrica de var hidraulic (1885), fabrica de ciment (1885), fabrica de postav (1887), fabrica de salam (1877), fabrica de cherestea (1888), fabrica de Bere (1898-1900) și fabrica de şamotă (1908).

În această perioadă de boom industrial ajunge pe plaiurile Azugii braşoveanul Wilhelm Rhein care, fermecat de frumusețea locurilor, se decide să cumpere un teren pe care urma să-și dezvolte afacerea sa cu vinuri.

Astfel, în anul 1892 iau ființă pivnițele Rhein, devenite în anul 1906 pivnițe pentru producerea vinului spumant. Se pare că o importantă contribuție la producerea vinului spumant a fost adusă de germanul Wilhelm Mott, cel ce a fondat ulterior compania Zarea, în 1912.

Trebuie menționat că în anul 1920 Pivnițele Rhein devin “Furnizor Oficial de Șampanii al Casei Regale”, titulatură reînnoită recent, în anii 2006, 2009 și 2013.

După naţionalizarea din 1948, cramele din Azuga au intrat în proprietatea statului. Cramele își schimbă proprietarul în anul 1998 când Halewood International Ltd. a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Vinalcool Prahova SA. Iau astfel naștere Cramele Prahova, devenite ulterior, în 2005, Cramele Halewood.

Pivnitele Rhein - Azuga - Echipamednte pentru inbutelierea vinului
Pivnitele Rhein – Azuga
Astăzi, Pivnițele Rhein sunt incluse în circuitul turistic, oferind iubitorilor de vin posibilitatea de a vizita crama funcțională, unde vinul spumant se produce prin aceleași metode neschimbate de peste 120 ani.
Pivnitele Rhein - Azuga
Pivnitele Rhein – Azuga
În beciurile răcoroase, cu pereți groși de un metru și jumătate și cu tavanele acoperite de un mucegai negru, ce contribuie la păstrarea unor condiții optime de mediu pentru fermentare, sticlele de vin spumant sunt întoarse manual, ca acum mai bine de un secol.
Pivnitele Rhein - Azuga
Pivnitele Rhein – Azuga

Pe durata fermentării sticlele au dop metalic, asemănător celui de la sticlele de bere. Drojdiile se acumulează în acest dop, fiind eliminate la momentul îmbutelierii. Procesul de învechire a vinului ia sfârșit odată cu eliminarea drojdiei. Așadar este mai bine să consumăm șampania proaspătă.

La pivnițe ajungem foarte ușor, din DN1 mergem pe Str. Independentei (spre Pârtia Sorica). La un moment dat pe partea dreaptă vom vedea o poartă metalică și un indicator cu Pensiunea Rhein, coordonatele GPS fiind 45.4447N, 25.5628E. O scurtă coborâre și vom ajunge în curte, unde găsim fără dificultăți loc de parcare.

Grupul minim pentru vizitarea cramelor este de 8 persoane. Programul de vizitare, rezervări și alte informații utile pot fi găsite la www.halewood.com.ro/rom/domenii.

În final vă mai spun că pe lângă cramă mai găsim în același complex și un restaurant cu 90 de locuri precum și Pensiunea Rhein, cu 16 camere.

Oh, am uitat ce era mai important: puteți comanda și online vinurile spumante produse la Pivnițele Rhein, direct de la producător, de pe winery-outlet.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here